2015. február 22., vasárnap

Szuper színes, csupa csokis torta



Ez a torta az internetes anyukák nagy slágere, így én sem hagyhatom ki a süti- és tortasütős bejegyzéseim közül. Miért ne mutatnám be, csak mert előttem már többen is megtették? Szerintem a gyerekzsúrok fénypontja lehet, a siker garantált vele. Már több alkalommal leptem meg ezzel a tortával a vendégeimet, de még sosem készítettem el kétszer ugyanúgy. Bár a külseje változatlan, a belsejét bárki kedve szerint alakíthatja: bármilyen tészta és krém megfelelő hozzá. Ebben a bejegyzésben a szív alakú töltelékes változatomat fényképeztem, de a - számomra - eredeti receptet próbáltam ki hozzá. 

Hozzávalók:


A speciális szívtöltelékes formához 4 tojásos olajos piskóta szükséges:
  • 200 g kr.cukor + 80 g a fehérjéhez
  • 350 g liszt (- 4 ek. kakaó súlya, ha kakaós tésztát tervezünk)
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj
  • 4 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 cs. Kit Kat
  • 2 cs. színes csokidrazsé (vigyázat! a mogyorós változat praktikusabb, mert nagyobbak a golyók, de az allergiásoknak életveszélyes!!! Én mindig megkérdezem a vendégeimet, mielőtt mogyorósat-diósat sütök, van-e köztük allergiás. )
A csokikrémhez:
  • 200 g kr. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 230 g hűtőből kivett vaj/sütőmargarin
  • 250 g magas kakaó tartalmú étcsoki
  • 40 g kakaópor
  • 4 tojás

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.

Jó alaposan összekeverjük a lisztet a sütőporral, a sóval és ha kakaós tésztát tervezünk, akkor a kakaóval is.
A tojásfehérjéből a 80 g cukorral kemény habot verünk.
A tojássárgájákat habosra keverjük a többi cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Majd alaposan elkeverjük benne a lisztes keveréket.

Apránként, 2-3 adagban elkeverünk benne egy kevés fehérjehabot, hogy jól fellazítsa, majd óvatosan beleforgatjuk a maradékot.
Kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformáinkat, majd elosztjuk bennük a tésztát. A sütőpornak köszönhetően nagyon fel fog jönni, így kb. középig vagy kicsit felette töltsük meg.
Tipp: Ezen a képen látható egy kisebb, 10 cm átmérőjű forma is, azért, mert túl sok lett a tésztám (én 6 tojásosból készítettem, mert nem tudtam, mennyi kellhet ehhez a dupla formához), így gondoltam, nem dobom ki a maradékot, hanem megsütöm mini tortácskának a lányaimnak. Éppen kijött belőle 2 db ilyen kicsi formányi. 
Mivel két formában sütöttem, így kb. 30 perc alatt megsült. Aki egy formában süti az eredetileg ajánlott 3 tojásos piskótát, annak kb. 50 percig kell várnia, míg átsül a piskótája. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, majd sütőpapírra fejjel lefelé állítva a formában hagyjuk kihűlni. Érdemes rácsot is tenni alá. 
Ha kihűlt, méretre vágjuk, hogy szépen illeszkedjen egymáshoz a két fél és kiadja majd a szív alakú mintát, ekkor távolítjuk el a felesleget és az esetlegesen túl barna részeket is. Tanulság volt ebben az esetben, hogy a tetejüket mindenképpen le kellett volna vágni, mert hiába illeszkedtek jól, felvágva a tortát, végig látszódott a barna csík a találkozásuknál és elrontotta a szívecske jól sikerült mintáját.

Tipp: a megmaradt piskótát jól záródó dobozban eltárolhatjuk, hogy majd egy pár nap múlva felhasználhassuk pl. sütinyalóka alapanyagaként. 

Míg hűl a tészta, elkészíthetjük a csokikrémet:

A csokit apró darabokra tördeljük és gőz felett, a kakaóval elkeverve felolvasztjuk. 














A tojásokat összemelegítjük a cukorral, míg teljesen feloldódik benne.

Ezután robotgéppel habot verünk belőle addig, míg szoba hőmérsékletű lesz (kb. 10-15 perc), ekkor belekockázzuk a hideg vajat, miközben folyamatosan kever a gép. Amennyire lehet, elkeverjük, ha nem olvad bele a vaj, nem kell aggódni: hozzákeverjük a meleg csokit és szép krémes lesz.
Hagyjuk kicsit állni, majd betöltjük a tortánkat. 
Összeillesztjük a két részt és körbekenjük a maradék krémmel. A Kit Kat-eket érdemes eldobható gumikesztyűben széttördelni és feltapasztani a tortára, hogy ne olvadjon meg a kezünk melegétől és ne legyen ujjlenyomatos sem. A tetejére ráborítjuk a színes csokidrazsékat ügyelve, mert ahol a csokikrémhez ér, már beleragad és ha nem tetszik ott, csak úgy tudjuk arrébb tenni, hogy rajta marad a krém és már nem lesz olyan szép.
Végül átkötjük egy szép, széles szaténszalaggal, hogy még hívogatóbb legyen. Jó étvágyat hozzá! :-)


Az eredeti receptet itt találjátok (és bár nem ismerem a bloggert, mégis szíves figyelmetekbe ajánlom az oldalát, mert szuper ügyes és csuda jó tortákat készít! Nem véletlenül, hiszen profi: cukrász és anyuka is egyben):
Forrás: www.nassolda.receptneked.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése